fbpx

I forlængelse af mit sidste skriv, hvor jeg kom frem til at jeg kan måle hjernebølger på mine klienter, der får liggende behandling, kommer nu spørgsmålet “Hvad kan målingerne så sige noget om?”

En af tingene er:
Fokus: En måling af din faste opmærksomhed på en bestemt opgave. Fokus måler dybden af opmærksomhed samt den frekvens, som din opmærksomhed skifter mellem opgaver. Et højt niveau af task switching er en indikation af dårlig fokus og distraktion. Fokus er nært beslægtet med flow-tilstand.

Min inspiration til at prøve at måle kommer fra mit tidligere arbejde ved Røde Kors, hvor jeg arbejdede med afspændings-pædagogisk massage med unge uledsagede flygtninge. Ryg, skulder, nakke og baghoved, som gav stor lindring og ro.
Flere af mine faste voksne klienter i min private praksis, ville gerne prøve samme tilgang, og gerne helkropslig. Hvor de blev meget positiv overrasket over den ro og overskud det gav dem. Som flere sagde “det er utroligt at så lidt kan gøre så meget”.

Det de sagde, og de iagttagelser jeg havde, var meget inspirerende.
Så min tanke kom til mig “Hvis jeg nu kan måle hjernebølger” “Hvad kan målingerne så sige noget om?”

Næsten som forventet, fik jeg bekræftet at, stressniveauet blev sænket.

Det jeg fandt virkelig interessant, var evnen til at fastholde fokus, var markant. I samme stil som ved øvet meditation.
Fastholde er ikke det helt rigtige ord, mere det at hjernen ikke bliver distraheret af, hvad jeg vil kalde unyttige tanker.
Når man har mediteret noget tid, så begynder man at forstå forskellen på at holde tanker ude, og det at acceptere tanken og derpå give slip, hvor sidstnævnte er en vigtig del af at udnytte sin hjerne bedre og få mental ro. Det kræver dog en del træning at komme helt der til.

Det stemmer overens med de tilbagemeldinger klienterne kommer med, om at de efterfølgende dage har klienterne lettere ved at holde fokus og have overblik i dage med mange vekslende opgaver. De klienter der regelmæssigt får behandling, oplever at “tilstanden” holder sig længere og længere.

Det jeg finder rigtig interessant, er at udover at den blide massageform som er tilrettelagt for at fremme fysiologiske processer der udløser kroppens og hjernens egne hormoner, der bekæmper de skadelige stresshormoner i hjernen og lindring i kroppen, så kan jeg på mine klienter måle at hjernebølgerne også bliver påvirker i positiv grad.
Det skal samtidigt siges at når jeg omtaler massage og kropsterapi, så er min uddannelsesbaggrund henved 10 gange længere end f.eks. en massør, som er med til at jeg har et meget bredt spektre at arbejde ud fra.

Så, er det svært for dig at finde tid til at begynde at meditere, for at forbedre din evne til fokus, så kunne en særlig tilrettelagt massage, være måden at komme i gang på.
Særligt er det svært for stressramte at snakke og tænke sig ud af situationen, lige som bevægelse kan kræve for meget.

Karriere-mennesker kan øge deres potentiale!
Så selv mennesker der går og har det godt, kan øge deres potentiale, til endnu større højder.
Forestil dig hvordan øget fokus vil kunne påvirke din arbejdsdag..

Nu er det vigtigt at sige at i dette forsøg, er der tale om en blid, dog meget virksom, massage-form som ikke gør ondt, som en traditionel massage let kan gøre. En meget stor del af mit psykomotoriske tilgang, består i at være meget obs på den feedback der kommer til hjernen. Som mange der har viden om mindfulness ved, så vil amygdala, reagere ved signaler der ligner eller bare tilnærmelsesvis ligner noget der er farligt eller ubehageligt, ved at sætte mennesket i alarmberedskab. Ved at undgå dette alarmberedskab kan stress reduceres samtidig med at der kan udvikles.

Min nysgerrighed fortsætter med, at måle hjernebølger, på Bl.a. psykomotorisk afspændingsbehandling og individuel mindfulness undervisning.

Smil og nyd dagen